print
A fost elaborat primul „Catalog de prețuri medii pentru materiale de construcții”
16.04.2013
3500

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor  lansează astăzi „Catalogul de prețuri medii pentru materiale de construcții", elaborat pentru prima dată în țara noastră cu scopul de a asigura transparența în utilizarea banilor publici alocați construcțiilor, precum și de a evita cazurile de corupție și delapidare a fondurilor bugetare.

În acest context, catalogul este un document informativ ce va ghida autoritățile publice centrale și locale în elaborarea devizului de cheltuieli pentru obiectivele construite din banii publici. De asemenea, în baza catalogului, beneficiarul poate să determine estimativ costul investiției și să își întocmească un plan de buget, iar concomitent să verifice, fără o pregătire specială, ofertele ce i se propun pentru a le evita pe cele neloiale cu prețuri inițiale extrem de mici și modificate pe parcurs. 

Totodată, în scopul evitării fenomenului de subfinanțare sau suprafinanțare  urmează a fi aprobați indicatorii de cost pentru obiectivele construite din banii publici. Indicatorii de cost vor asigura minimul de bani necesari pentru edificarea construcțiilor și vor fi utilizați  în evaluarea ofertelor de către comisiile de licitații.

Valeriu Verstiuc directorul Serviciului de stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor a precizat că în majoritatea cazurilor constructorii prezintă oferte subevaluate avînd drept obiectiv cîștigarea licitației cu orice preț și majorarea costului ulterior. „ Indicatorii de cost nu înseamnă stabilirea centralizată a prețului. Piața rămîne liberă, doar că indicatorii de cost vor limita corupția în procedurile de achiziții publice și vor bloca acele proceduri care prevăd lucrări de proastă calitate" a subliniat Valeriu Verstiuc.

La rîndul său, Anatolie Izbîndă directorul Institutului de Cercetări Științifice în Construcții „INCERCOM" a menționat că în catalog va fi  inclus prețul mediu la o gamă largă de materiale de construcție atît produse autohtone cît și materiale importate, iar trimestrial acesta va fi revizuit în urma examinării pieței materialelor de construcție.

Gheorghe Croitoru șeful Direcției reglementări tehnico-economice a MDRC a specificat că propriul preț estimat va permite evidențierea erorilor de interpretare a caietelor de sarcini, pentru a nu permite apariția lucrărilor suplimentare sau modificarea proiectului inițial.

 

16 aprilie 2013

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

 

 

 

Tel (+373 22) 20-45-81
Fax (+373 22) 22-07-48
Copyright © 2017 Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.