Prima       Contact       Harta
Actualizat la: 16.11.2017
 Facebook        Youtube         Flux RSS         Widget Informer      

Prima   -  Serviciul de presă   -  Noutăţi - Cetățenii din raionul Râșcani vor beneficia de servicii de apă și canalizare îmbunătățite

Cetățenii din raionul Râșcani vor beneficia de servicii de apă și canalizare îmbunătățite

  imprimare
28.07.2017   359 

În comuna Costești și satul Duruitoarea Veche din raionul Rîșcani, au fost inaugurate joi, 27 iulie 2017, stația de epurare a apelor uzate și rețelele de canalizare.  Construcția și modernizarea infrastructurii necesare pentru aprovizionarea cu apă potabilă a fost posibilă datorită un proiect de dezvoltare regională finanțat de Guvernul Germaniei.

La eveniment au participat reprezentanții misiunilor diplomatice în Republica Moldova și parteneri de dezvoltare, viceministrul Dezvoltării Regionale, Ion Stratulat, directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bîndiu, reprezentanți ai administrațiilor publice locale și ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat a menționat, în cadrul evenimentului că furnizarea de servicii publice modernizate și calitative constituie o condiție  pentru integrarea economică în UE, iar fiecare cetățean are dreptul să beneficieze de servicii publice de alimentare cu apă și canalizare, inclusiv de condiții de viață mai bune.

"Acest proiect de dezvoltare regională a fost realizat cu succes datorită cooperării și comunicării eficiente dintre autoritățile publice centrale și locale, partenerii de dezvoltare, societatea civilă. Mulțumim poporului german pentru că ne-a oferit susținere în realizarea proiectului și ne ajută să ne construim viitorul aici acasă în țara noastră", a subliniat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat.

Activitățile în cadrul proiectului au vizat construcția a 20,7 km de rețele de canalizare și o stație de epurare a apei uzate,  cu o capacitate de până la 300 m3/zi a volumului de apă epurat, montarea rețelelor de canalizare gravitațională, rețelelor, inclusiv transformatorul și generatorul de avarie, amenajarea teritoriul stației de epurare și instalarea unui gard de protecție. De asemenea, a fost construită o rigolă cu o lungime de 85 de metri, pentru scurgerea apelor pluviale, și a fost instalat un rezervor de apă cu un volum de 3000 de litri, inclusiv o pompă.  

Primarul de Costești, Nelu Glasu, a menționat că în satul Duruitoarea Veche, parte a comunei Costești, deja se atestă un interes mai mare din partea tinerelor familii de a-și procura acolo case, iar natalitatea a sporit în ultimii ani.

 La rîndul său, directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, și-a exprimat recunoștința față de Guvernul Germaniei pentru suportul acordat.

„Realizarea proiectului va spori atractivitatea investițională a câtorva localități de frontieră din raionul Râșcani", a remarcat directorul interimar al ADR Nord.

Menționăm, proiectul a fost lansat la sfârșitul anului 2011 și implementat în mai multe etape de Agenția de Dezvoltare Regională Nord cu suportul Guvernului Republicii Federale Germania prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Valoarea totală a lucrărilor de construcție și modernizare a stației de epurare și lucrările de construcție / montaj a sistemului de canalizare în comuna Costești se cifrează la circa 14,5 milioane de lei, oferiți de Guvernul Germaniei.

 

28 iulie 2017

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

 

 

 
Arrow Prev

              

                           
                   
                   

                                                         

Arrow Next
      Ridică sus
Telefon de încredere:
(+373 22) 20-45-76
Tel.:(+373 22) 20-45-81
Fax: (+373 22) 22-07-48
  Adresa: MD-2005 mun. Chişinău, str. Constantin Tănase 9

Total vizitatori: 1760276 | Vizitatori ieri: 1457 | azi: 673 | Online: 71


Servicii